Voel je je vaak gejaagd omdat er zoveel op je afkomt? Sta je continu in de stressmodus, waardoor je hoofd altijd vol voelt en je lijf gespannen?
Met veel dingen doen is niets mis. Maar als we continu in een staat van stress en spanning verkeren, putten we onszelf uit. Dat kan tot overspannenheid, burn-out, depressie, angsten en tal van andere fysieke en mentale klachten leiden.
We reageren allemaal anders op stress. Vaak reageren we vanuit oude patronen, trauma’s en overtuigingen die de stress niet verminderen, maar juist versterken. We komen in een negatieve spiraal terecht en weten niet hoe we eruit kunnen stappen.
Zit je eenmaal in zo’n negatieve spiraal van gedachten en gevoelens, dan is het lastig om er weer uit te komen.
Met mindfulness leer je om je minder te laten meevoeren door onrustige gedachten, lastige gevoelens en lichamelijke ongemakken, maar ze op een neutralere manier op te merken, zodat je ze gemakkelijker van je af kunt laten glijden. Ook leer je je jezelf niet veroordelen voor wat je voelt, denkt of ervaart, maar met een blik van compassie naar jezelf te kijken.
Op deze manier helpt mindfulness je om uit de achtbaan van emoties en gedachten te stappen en zo ruimte te scheppen om oude patronen te doorbreken en keuzes te maken die beter zijn voor je eigen welzijn en het welzijn van anderen.
Mindfulnesstraining biedt je de tools om bij stress of tegenslag niet steeds kopje onder te gaan, maar op de golven van het leven mee te kunnen deinen. Dit geeft je het vermogen om weer te genieten van je leven, ondanks de eventuele moeilijkheden die je ervaart, plus:
Van deze mindfulnesstraining is wetenschappelijk aangetoond dat het de kwaliteit van leven verbetert bij onder andere stress, angst, depressie en pijnklachten.
In de mindfulnesstraining volg ik het wetenschappelijk onderbouwde 8-weekse programma ‘Mindfulness for Life’ van het Oxford Mindfulness Centre. In dit programma komt de moderne wetenschap en de cognitieve psychologie uit het Westen samen met de oude wijsheid en eeuwenoude oefeningen uit het Oosten.
Het is een ervaringsgerichte training. Dat betekent dat we veel zullen oefenen en van eigen ervaringen zullen leren. Ervaringsgerichte meditatieve oefeningen worden afgewisseld met oefeningen uit de cognitieve psychologie en het delen van ervaringen. We besteden ook veel aandacht aan oefeningen die je kunt integreren in je dagelijks leven, zodat je meteen houvast ervaart en wat je geleerd hebt in de praktijk kunt toepassen.
Welke insteek je ook kiest, mijn trainingen kenmerken zich altijd door een veilige en vertrouwde sfeer waarbinnen je anderen kunt ont-moeten, kunt delen wat je op je hart hebt en volledig jezelf kunt zijn.
Plus krijg regelmatig mijn nieuwe artikelen en updates in je inbox.