Stilte, Zen en rust in je hoofd: Het verhaal achter Silenz

Het afgelopen jaar ben ik officieel gestart met Silenz. Nu was ik daarvoor al een tijdje bezig en gaf ik trainingen onder de naam ‘Siendo’, wat Spaans is voor ‘zijnde’. Het idee voor deze naam ontstond toen ik de pelgrimstocht liep naar Santiago. Het idee erachter was dat we altijd al van alles aan het doen zijn, en dat er weinig tijd en ruimte is om gewoon even te zijn.

Hoewel ik de naam mooi vond, besloot ik toch om eind 2017 een nieuwe start te gaan maken. Allereerst was het voor de buitenwereld niet meteen duidelijk wat ik met Siendo wilde uitstralen. Daarnaast merkte ik dat de naam nog niet volledig bij me paste en dat ik er daardoor ook niet vol vertrouwen voor ging staan.

Een collega en burn-out specialist met wie ik een keer een gesprek had, stelde me voor om eens te praten met Ricardo Braveboer, van Brave Brands. Na een korte twijfel met vragen als ‘What’s in a name? Waarom zou ik hierin investeren? Heeft het wel zin? Hoe kan iemand anders dat nu voor me bepalen?’, besloot ik er toch voor te gaan. Ik wilde immers iets veranderen.

Samen met Ricardo ben ik door een traject gegaan om mijn eigen drijfveren en die van mijn bedrijf te bepalen. Een heel mooi proces met een mooi resultaat, al zeg ik het zelf. En uiteindelijk zit er veel meer in dan een naam, namelijk moed, kracht en steviger staan voor mezelf en wat ik wil; en duidelijkheid en transparantie naar buiten toe. Iets waar ik graag voor sta!

Het logo van Silenz, Unwind your Mind. Vindt rust in je hoofd met behulp van op mindfulness gebaseerde training en coaching.

What’s in a name?

Het mooie was dat Ricardo zelf een mindfulnesstraining bij me volgde en dus daadwerkelijk kon ervaren wat ik te bieden had, en waar de deelnemers naar op zoek waren. Wat hem opviel was dat bijna iedereen op een bepaalde manier wel op zoek was naar rust in het hoofd.

En eigenlijk is dat zo gek niet. Want waar je ook tegenaan loopt, of dat nu veel stress, burn-out, angst of depressie is (of misschien iets heel anders), het speelt zich vaak af in ons hoofd. In de zorgen, het piekeren en het druk maken, in veel gedachten, negatieve gedachten, angstgedachten etc. Dus vragen veel mensen zich vaak af ‘Hoe vind ik rust in mijn hoofd?‘. En dat is onder andere de vraag waar ik met Silenz antwoord op wil geven.

Dus dan is de naam Silenz heel toepasselijk. Silence kun je onder andere vertalen met rust, kalmte of stilte. Het vinden van een basis van rust, stilte en ontspanning is wat Silenz je graag wil brengen.

Daarnaast zit in de laatste drie letters ook een leuke woordspeling. Je zou er namelijk ‘Zen’ van kunnen maken. Zen wordt in ‘Zen zin, Zen onzin‘ wel omschreven als:

‘Een speciale leer zonder geschriften, boven woorden en letters uitgaande, gericht op de geestelijke essentie van de mens en rechtstreeks iemands ware natuur onthullend, waardoor verlichting verkregen wordt.’

Klinkt misschien wel heel zweverig, of juist niet?
‘Zonder geschriften’ en ‘boven woorden en letters uitgaande’, is eigenlijk niets anders dan leren van je eigen ervaring. En je ware natuur onthullen, is misschien wel niets anders dan inzien dat je niet al die problemen en gedachten bent die er in je geest ronddwalen. Dat is niet wie je bent! En verlichting kun je ook simpelweg zien in de zin van ‘lichter leven’, minder zwaar. En dit is wat Silenz je wil brengen!

Dan is er nog de ondertitel ‘unwind your mind’ die eigenlijk naar twee dingen verwijst. ‘Unwind’ kun je namelijk zowel vertalen als ‘ontwarren’, als ‘ontspannen, relaxen’.

Unwind your mind = ontwarren van de geest
Dit gaat over het ontdekken van de reactieve patronen en overtuigingen van de geest die ten grondslag liggen aan onze ‘problemen’. Zodra we ze herkennen, kunnen we ze ook loslaten en een andere weg inslaan.

Unwind your mind = relaxen, ontspannen van de geest
Dit gaat over het ontdekken van een basis van rust die altijd beschikbaar is, wat je ook ervaart. Dit bereik je eerder door eens stil te zitten en te zijn met wat er is, dan continu op zoek te gaan naar rust.

Het beeld achter Silenz

Wat zit er verwerkt in het beeld van Silenz? Ik heb hier al verschillende associaties bij gehoord. Er zijn mensen die er een lachend gezicht in zagen, of de aarde met het groen van bomen en het blauwgrijs van water. Sommige dingen had ik er zelf nog niet eens in gezien, maar het mooie is dit er allemaal in zit.

Het beeldmerk van Silenz, Unwind your Mind, met een breintje, vlindertje als hartje en een glimlachend gezicht erin verwerkt.

‘Ik wilde dat het logo kracht uitstraalde, maar tegelijkertijd vriendelijkheid en zachtheid. Wat is daar nu een nog mooier symbool voor dan de natuur, de aarde. Terwijl een tegelijkertijd net lijkt alsof het beeld je toelacht.’

Het breintje uit het logo van Silenz.Het breintje verwijst weer naar de geest. De geest als voorloper van alle dingen. Een krachtig werktuig wat we heel nuttig kunnen gebruiken, maar dat ook met ons aan de haal kan gaan. Silenz wil je leren omgaan met je geest, onder andere door juist weer contact te maken met je lichaam en je gevoel.

 

Het vlindertje verwijst naar luchtigheid en speelsheid, en de kracht van de natuur. Daarnaast is het gestileerd als een hartje dat land op je brein. Het is de zachtheid en de vriendelijkheid die de kern vormt van mindfulness en van de training en coaching bij Silenz.

 

 

‘Be kind to your mind, it only does what it knows best.’

Hoe Silenz je rust in je hoofd wil brengen

Ik geloof dat uiteindelijk alle antwoorden in jezelf liggen, in elk geval op vragen die betrekking hebben op jou en de dingen waar jij tegenaan loopt in het leven. Het is slechts een kwestie zorgvuldig je ervaring verkennen en jezelf de juiste vragen stellen. Met Silenz wil ik door middel van mindfulnesstraining en coaching je hierin begeleiden.

Het doel is in elk geval dat jij uiteindelijk zelf de tools in handen hebt om rust te vinden in je hoofd en balans te vinden in je leven, en om goed voor jezelf te kunnen zorgen.

Silenz begeleidt je naar meer rust in je hoofd, ontspanning in je lijf en vertrouwen in jezelf.

Start direct met jouw gratis 5-weekse basistraining mindfulness

Ontvang regelmatig inspiratie en blijf op de hoogte van nieuwe trainingen

Recente artikelen

Thema's

Start direct met jouw gratis 5-weekse
basistraining mindfulness

Ontvang regelmatig inspiratie en blijf op de hoogte van nieuwe trainingen

Click to access the login or register cheese

Pin It on Pinterest

Share This
x Logo: ShieldPRO
This Site Is Protected By
ShieldPRO