Met online coaching in vijf stappen naar balans, rust en vertrouwen

Wanneer je iets wilt veranderen in je leven of bijvoorbeeld antwoord wilt vinden op een bepaalde vraag, kan het fijn zijn om houvast te hebben in de vorm van een stappenplan. Een voorbeeld is de methode die ik ook wel ‘Five steps to balance‘ noem. Hiermee kun je stap voor stap ontdekken waar je tegenaan loopt en hoe je hiermee om kunt gaan, om vervolgens meer te balans vinden in je leven. Deze vragen zijn goed toe te passen in een online coachingstraject. Ik heb me daarvoor onder andere laten inspireren door een boek over een methode voor online coaching genaamd ‘Mindful Analysis‘ en dit gecombineerd met mijn eigen ervaringen en ideeën hierover. De stappen zijn echter ook prima inzetbaar als opbouw voor een aantal live coachingssessies of simpelweg als schrijfoefening voor jezelf.

Opkomende zon en een weg door de bergen heen, net als jij in vijf stappen een weg aflegt met online coaching.

De vijf stappen die je kunt doorlopen als je vastloopt rondom een bepaald thema in je leven zijn:

1. Beginnen waar je nu bent

De enige plek waar je kunt beginnen is waar je nu bent. Wat is hetgeen waar je tegenaan loopt in je leven? Of het nu een groot of een klein probleem is dat maakt niet uit. Je zou misschien willen dat het anders was, maar dat is het op dit moment niet. Begin met het onder ogen zien van waar je nu staat en steek je kop niet in het zand. Begin waar je nu bent, ongeacht hoe je je ook voelt. Sta even stil bij jezelf en stel jezelf simpelweg de volgende vraag:

Waar ben ik nu?

2. Reflecteren op hoe je hier gekomen bent

Dit gaat niet over het continu blijven hangen in het verleden. Soms kunnen we ons ‘verhaal’ blijven herhalen en denken we nu niet gelukkig te kunnen zijn vanwege wat er in het verleden gebeurt is. Het gaat erom vanuit het heden terug te kijken en ons af te vragen wat we kunnen leren van wat we gedaan hebben. Het helpt ons inzicht te krijgen in waar onze automatische patronen en onze keuzes ons gebracht hebben. De vraag die je jezelf kunt stellen is:

Hoe ben ik hier gekomen?

3. Oké zijn met hoe het nu is

Waar je ook bent en hoe je er ook gekomen bent. Het is oké. Het heeft je allemaal gebracht tot wie je nu bent, ook al ben je daar op dit moment misschien niet zo tevreden mee. Als je hebt stilgestaan bij waar je nu bent en hoe je daar gekomen bent, dan is de volgende stap om daar vrede mee te hebben. Misschien is het nodig om jezelf of een ander ergens voor te vergeven, of is het nodig om iets los te laten. Je kunt jezelf afvragen:

Wat is er nodig om oké te zijn met hoe het nu is?

4. Bepalen waar je naartoe wilt

Het kan zijn dat de voorgaande stappen al heel veel voor je oplossen. Echter misschien wil je ook wel wat dingen veranderen. Je kunt in deze stap voor jezelf bepalen waar je precies naartoe wilt en dit helder voor je zien. Dit gaat over het bepalen van de richting die je uit wilt en niet doelloos of hopeloos rond blijven draaien in cirkels. De vraag die je jezelf bij deze stap kunt stellen is:

Waar wil ik eigenlijk precies naartoe?

5. De eerste stappen zetten

We kunnen de neiging hebben om in de vorige stap te blijven hangen in dromen en plannen, zonder dat we hier daadwerkelijk werk van maken. Daarom gaan we nu de eerste concrete stappen maken in de richting van waar we naartoe willen. Maak het niet gelijk te groot, want dit heeft vaak tot gevolg dat we er tegenop zien en er helemaal niet aan beginnen. Begin gewoon met een kleine stap en ga dan stap voor stap verder. Elke dag een stap in de richting waar je heen wilt, hoe klein ook.

Welke concrete stappen kan ik nemen om te komen waar ik wil zijn?

Je kunt gewoon zelf aan de slag gaan met deze vijf stappen. Het werkt dan vaak goed om je antwoorden op de vragen hierboven uit te schrijven. Ga gewoon zitten en schrijf alles op wat er in je opkomt. Deze stappen gaan meestal vloeiend in elkaar over en daarnaast hoeft het echt niet zo te zijn dat je altijd precies deze vijf stappen doorloopt. Ze zijn een leidraad en geen vast gegeven. Laat het proces vooral op een natuurlijke manier verlopen, zonder jezelf in een bepaald stappenplan te forceren.

'Silenz is jouw gids naar meer rust in je hoofd, ontspanning in je lijf en vertrouwen in jezelf'

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen en updates in je inbox

Recente artikelen

Thema's

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen
en updates in je inbox

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen en updates in je inbox

Click to access the login or register cheese