Mindfulness in Delft

Silenz verzorgt een 8-weekse groepstraining mindfulness in Delft. In acht weken naar meer rust, vreugde en vertrouwen in je leven.
Inschrijven

Wat is mindfulness?

We zijn tegenwoordig altijd maar van alles aan het doen. Of je nu letterlijk van alles doet, of vooral veel drukte ervaart in je hoofd, daardoor gaan we vaak maar door op de automatische piloot. Dit is niet altijd even behulpzaam en kan ten koste gaan van je lichamelijke en mentale gezondheid. 

Mindfulness is een moderne meditatiestroming gebaseerd op eeuwenoude tradities. Mindfulness creëert ruimte om gewoon even te zijn met wat er nu is, zonder daar direct iets mee te moeten doen. De kern ervan is je gewaar te zijn van het huidige moment en van wat je dan ook maar ervaart. Acceptatie hiervan is de eerste stap naar verandering.

Lees hier meer over mindfulness >

Detail van handpositie in meditatiehouding.
Marc van Heyningen begeleidt een training mindfulness in Delft.

Wat komt er aan bod?

We gaan acht weken intensief aan de slag met de MBCT for Life training, zoals ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford (MBCT = Mindfulness Based Cognitive Therapy). MBCT combineert de oude wijsheid en oefeningen vanuit het Oosten met de moderne wetenschap van de cognitieve psychologie van het Westen. Kernpunten die hierin aan bod komen zijn:

 • Een stabiele basis vinden van rust en vertrouwen
 • In contact zijn met je lichaam
 • Je automatische patronen leren kennen en eruit stappen
 • Grenzen aangeven en goed voor jezelf zorgen
 • Om leren gaan met moeilijke gedachten en gevoelens
 • Genieten van de mooie momenten in het leven

Wat komt er aan bod?

We gaan acht weken intensief aan de slag met de MBCT for Life training, zoals ontwikkeld aan de Universiteit van Oxford (MBCT = Mindfulness Based Cognitive Therapy). MBCT combineert de oude wijsheid en oefeningen vanuit het Oosten met de moderne wetenschap van de cognitieve psychologie van het Westen. Kernpunten die hierin aan bod komen zijn:

 • Een stabiele basis vinden van rust en vertrouwen
 • Contact maken met je lichaam
 • Je automatische patronen leren kennen en eruit stappen
 • Grenzen aangeven en goed voor jezelf zorgen
 • Om leren gaan met moeilijke gedachten en gevoelens
 • Genieten van de mooie momenten in het leven
Marc van Heyningen begeleidt een training mindfulness in Delft.

Ervaringen met Mindfulness in Delft

 

Door de mindfulnesstraining die ik volgde bij Marc heb ik ervaren hoe zeer mijn geest actief was met uitstapjes naar het verleden en de toekomst. Het was een heel drukke bedoening waardoor datgene wat er NU is (bijna) volledig aan mij voorbij ging. Door hier telkens met mildheid naar te kijken en de diverse technieken, (verschillende soorten meditaties, ademhalingsoefeningen) en andere tips die Marc ons aanreikte, ontstond stap voor stap meer ruimte, ontspanning, rust en verwondering over hoe mooi NU eigenlijk is. Marc is een fijn mens, heeft aandacht voor datgene wat zich aandient tijdens de training, legt de oefeningen op een rustige manier uit en laat ze je ook steeds ervaren, zodat je thuis (tussen de bijeenkomsten) gericht kunt oefenen waardoor mediteren en ‘met aandacht aanwezig zijn’ een nieuwe gewoonte wordt. Déze mindfulness training gun ik echt iedereen.

~ Eveline

 

Ervaringen met Mindfulness in Delft

 

Gezien de onrust in mijn hoofd, hoopte ik wat meer rust te kunnen vinden en wat zorgelozer door het leven te kunnen gaan. Toen viel mijn oog op de trainingen van Marc. Eigenlijk dacht ik dat het te “zweverig” voor mij zou zijn. Maar na mails en telefonisch contact met Marc, dacht ik: “ baat het niet, dan schaadt het niet”. Ik ben positief verrast over wat 8 bijeenkomsten mij hebben gebracht. Ik durf te zeggen dat ik meer in het nu en bewuster probeer te leven en dat dit soms nog lukt ook. Ook lukt het mij om dagelijks meerdere rustmomenten (in mijn hoofd) te hebben. Fijn om te ervaren dat je het eigenlijk niet fout kan doen. De begeleiding van Marc is heel prettig, hij is aardig, oordeelt niet, verwacht niets van je, maar weet je wel te raken. Ik zal geen tweede Marc worden, maar ben wel blij dat de cursus mij stappen heeft laten zetten die ik zonder deze cursus nooit zou hebben gezet. Dus als jij twijfelt om het wel of niet te doen, zeg ik alleen maar: “Bij twijfel, ……..doen! Een dikke duim omhoog voor Marc!

~ René

 

Ervaringen met Mindfulness in Delft

 

Toen de eerste les begon was ik aan het einde van mijn Latijn met een overvol hoofd, gestresst gevoel, pijn in mijn nek. Ik had het echt gehad. Vanaf les 1 en met name door de bodyscan veranderde dit. Ik nam weer tijd en ruimte voor mijzelf, wat ik vergeten was te doen de laatste tijd. Normaalgesproken heb ik 2 weken in de maand last van piekeren en dwanggedachtes; deze maand heb ik daar nauwelijks last van gehad! Ik vroeg het mijn man en ook hij had niets gemerkt aan mij. Dit wijdt ik grotendeels aan de cursus en de oefeningen een inzichten die ik vervolgens krijg. Ik heb wel alle oefeningen geprobeerd maar niet alles spreekt mij evenveel aan dus sommige bewaar ik voor een later moment. Het bewust ademen en terug naar de adem als anker doet wonderen bij mij.

Ik was al een heel end met mijn dwanggedachtes maar nu met mindfullness komen de puntjes op de i. Het accepteren van de gedachten doet zoveel! Ik ben er nog niet en het zal altijd een zwakte zijn, maar door mindfulness te integreren in mijn leven ben ik denk voor 95 % genezen. Ik voel mij minder gestresst meer in balans, energieker, vrolijker kortom jou mindfulness cursus is een succes en kwam op het juiste moment.

~ Jacobien

Ervaringen met Mindfulness in Delft

Na een paar maanden:

Het gaat goed met mij, het gaat steeds beter. Ik heb vertrouwen in de toekomst en wat komen gaat, onlangs ben ik afgestudeerd en ik begin binnenkort met een mooie baan. Ik gebruik mindfulness op dit moment niet meer bewust structureel, al zijn er zeker structurele gebruiken ingesleten waar ik heel blij mee ben. Het lukt mij nu verrassend snel om weer even tot mijzelf te komen, wanneer ik merk dat ik daar behoefte aan heb. Ik plan bewust momenten in om even op adem te kunnen komen zodat ik scherp blijf, maar vooral ook mezelf kan blijven. Fijn dat ik mede door de mindfulnesstraining handvatten hiervoor heb gekregen. Ik denk nog vaak terug aan sommige tools die je ons aangereikt hebt. Als ik me schuldig voor iets voel waarvan ik eigenlijk weet dat ik vooral mezelf er mee heb, merk ik nog altijd dat het me lukt om bewust hier niet te lang in te blijven hangen, ik denk dan aan de bloem!

~ Ben

Ervaringen met Mindfulness in Delft

 

Zojuist de minfulnesstraining afgerond. Wat een mooie ervaring!
Veel tips en tools van Marc meegekregen om bewust te leven en te genieten van het moment. Minder bezig zijn met toen en dan, maar meer met nu. Hoe om te gaan met lastige situaties. Heel bijzonder om ervaringen te delen met andere deelnemers, ieder mens is uniek. Een cadeau aan mijzelf.

~ Loes

 

Ervaringen met Mindfulness in Delft

 

De afgelopen 7 weken heb ik het Mindfulness proces mogen ervaren. De kalmte, geduld en vriendelijkheid van Marc maakte de training fijn om te doen. Ik heb veel geleerd. Vooral dat je altijd opnieuw kunt beginnen met bewust te ademen en te leven. En hoe druk je hoofd ook is, alle kleine stapjes in bewust zijn, bewegen, ademen e.a. al een oefening in Mindfulness zijn. Mij heeft het meer rust en basis gegeven. De training is een begin en dat is mooi.

~ Audrey

 

Ervaringen met Mindfulness in Delft

 

Ongeveer 2 weken geleden de Mindfulness training bij Marc afgerond. Ik heb er veel baat bij gehad. Het gaat niet over ‘moeten’ maar ‘ontmoeten’ was 1 van Marc zijn eerste uitspraken die mij is bij gebleven. Het was een kleine groep wat ik als zeer prettig heb ervaren. We konden in alle eerlijkheid alles met elkaar delen of niet, die keuze was er. Het is goed om je bewust te worden hoe je zelf een aandeel hebt hoe je met jouw gedachtes en gevoelens om kan gaan. Letterlijk stil staan en ervaren. Ik vind Marc een hele prettige docent, hij heeft een fijne stem om naar te luisteren tijdens de meditaties en het is een oprecht, integer mens. Het is een aanrader!

~ Judith

 

Ervaringen met Mindfulness in Delft

Ik had eerder al eens een kennismakingsworkshop gevolgd en ervaren dat het best wel eens iets voor mij zou kunnen zijn, want ik verlangde er echt naar om mijn constante gedachten-stroom zelf beter in rustigere banen te kunnen leiden. Dát en het feit dat ik even wat meer tijd aan/voor mijzelf wilde (besteden) maakte dat ik met de cursus startte en die kan ik iedereen aanbevelen. Ik volgde de trainingen met andere deelnemers en voor ieder was er voldoende ruimte om te delen wat iedereen motiveerde om de cursus te gaan volgen, de ervaringen gedurende de trainingen en wanneer deze bijvoorbeeld gepaard gingen met emoties (van een lach tot een traan) dan was daar ook plaats voor.
Marc zorgt voor een hele rustige, veilige omgeving en voelt feilloos aan wat een ieder nodig heeft door er gewoon voor je te zijn en hij laat je inzien dat je het voor jezelf écht makkelijker/mooier kunt maken! Dat moet je vervolgens ook echt wel zelf doen, maar het is wel heel erg fijn om daarmee op weg geholpen te worden én je kunt (als ‘reminder’) altijd de audio’s van Marc beluisteren. Marc bedankt voor dat alles!

~ Vanja

 

Ervaringen met Mindfulness in Delft

 

Ik heb de training als erg positief ervaren, al moet ik eerlijk toegeven dat het mij weleens moeite kostte om zin te maken. Dat had er vooral mee te maken dat ik op vrijdag mijn vrije dag heb en ik dan op tijd terug moest zijn van mijn afspraken of dingen die ik “moest” doen. Maar ik was altijd weer blij als ik de training had bijgewoond. Ik heb nog geen goede flow kunnen vinden in het toepassen van de oefeningen die bij mij passen. Zoals je weet heb ik een voorkeur voor bewegen, dus tot nu toe is vooral het mindful wandelen en het mindful yoga beoefenen voor mij favoriet. Ik merk overigens wel dat ik makkelijker dingen van mij af kan zetten, ik voel mij minder vaak boos of gefrustreerd en ben over het algemeen een blijer mens. Dat heeft het mij nu al gebracht en daar ben ik dankbaar voor. Ik weet dat ik nogal laks ben aangelegd, maar ik heb mijzelf toegezegd dat ik blijf zoeken naar de juiste balans. Ik wil jou vooral heel erg danken voor je tijd, je interesse en je rust. En natuurlijk je (com)passie om andere op weg te helpen zachter voor zichzelf te zijn.

~ Angelique

Ervaringen met Mindfulness in Delft

 

Ik ben de training open en nieuwsgierig ingegaan, ook al dacht ik vroeger dat het niets voor mij zou zijn, omdat ik hier geen geduld voor zou hebben en andere cursussen die voor mij werkgerateerd zijn altijd voorrang kregen. De training heeft mij handvatten gegeven voor een betere balans tussen lichaam en geest en inspiratie om over dingen na te denken. Hoewel ik wel iets van mindfulnes afwist was het fijn om het nu zelf te mogen ervaren. De mindfulness helpt mij om beter te leren focussen en te leren voelen wat ik voel ik mijn lichaam (ook wanneer ik spanning voel). Daarnaast helpt het me om soms even tot stilstand te komen en minder in ‘’mijn hoofd te zijn’’. Ook yoga helpt mij hierbij goed en de mindfulness vind ik een mooie aanvulling (ook om de yoga weer beter te snappen en ook hier beter te focussen op mijn lichaam). Oefeningen van mindfulness doe ik nog niet dagelijks, maar werken aan een goede balans tussen geest en lichaam is zeg maar ‘’werk in uitvoering’’. Het was fijn de oefeningen trouwens op audio te hebben. Het contact met de medecursisten vond ik fijn en ondersteunend. Met een aantal van hen zal ik zeker contact houden.

~ Frances

Wat brengt het jou?

De ervaring leert dat iedereen er iets anders uit haalt. Zo vindt de een meer rust in zijn hoofd en kan de ander beter haar grenzen aangeven. Van het MBCT-programma is wetenschappelijk aangetoond dat het de kwaliteit van leven verbetert bij onder andere stress, angst, depressie en pijnklachten.

Daarnaast lijken er aanwijzingen te zijn dat het nog op veel meer vlakken een positief effect heeft op de kwaliteit van leven. Waarom is het zo effectief bij zoveel verschillende problemen en klachten? Omdat het je inzicht geeft in jezelf en de manier verandert hoe je met je ervaringen omgaat, en dat zorgt in bijna elke situatie voor verandering.

Lees hier meer over wat mindfulness je kan brengen >

Lachende deelnemers tijdens een training mindfulness in Delft.
De trainer Marc van Heyningen in meditatiehouding in de Japanse tuin in Clingendeal.

Over de trainer

Mijn naam is Marc en ik heb zelf ervaren hoeveel mindfulness voor mij heeft betekend. Ik was altijd erg goed in piekeren en me zorgen maken. Ook bleek ik erg gevoelig voor depressieve stemmingen. In mindfulness vond ik een basis van rust en vertrouwen die ik iedereen zou toewensen. Het hielp mij weer te genieten en de mooie dingen van het leven te waarderen. Vanuit mijn ervaring begeleid ik je graag op jouw weg.

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers, de VMBN. Heb je verder nog vragen, mail me dan gerust op marc@silenz.nl.

Lees hier meer over mij >

Logo van de VMBN, de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers.

Over de trainer

Mijn naam is Marc en ik heb zelf ervaren hoeveel mindfulness voor mij heeft betekend. Ik was altijd erg goed in piekeren en me zorgen maken. Ook bleek ik erg gevoelig voor depressieve stemmingen. In mindfulness vond ik een basis van rust en vertrouwen die ik iedereen zou toewensen. Het hielp mij weer te genieten en de mooie dingen van het leven te waarderen. Vanuit mijn ervaring begeleid ik je graag op jouw weg.

Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers, de VMBN. Heb je verder nog vragen, mail me dan gerust op marc@silenz.nl.

Lees hier meer over mij >

Logo van de VMBN, de beroepsvereniging voor mindfulnesstrainers.
De trainer Marc van Heyningen in meditatiehouding in de Japanse tuin in Clingendeal.

Praktische informatie

Trainingen starten een paar keer per jaar. Voor data en tijden ga hieronder door naar ‘Inschrijven’. Daar kun je een startdatum kiezen en alle data van de sessies zien.

Bijdrage: € 425,- (€ 375,- als je meer dan drie weken van tevoren inschrijft)

De training wordt in sommige gevallen door bepaalde zorgverzekeraars vergoed, meestal vanuit het aanvullende pakket. Je kunt zelf bij je zorgverzekeraar informeren en/of kijken op zorgwijzer.nl.

Inclusief meditatiedag op een mooie locatie in Delfgauw (Buitengoed de Uylenburg) en een opfrissessie na drie maanden.

De trainingen mindfulness worden gegeven op de grens van Delft en Rijswijk bij:

Merlijn Body & Mind Centrum
Patrijsweg 12
2289 EX Rijswijk

Dak van het rondhuis tijdens een training mindfulness bij buitengoed Uylenburg,
Logo van Merlijn Body & Mind Center waar de trainingen Mindfulness in Delft worden gegeven.

Ontdek een basis van rust door middel van een mindfulnesstraining in Delft

Click to access the login or register cheese

Pin It on Pinterest

Share This
x Logo: ShieldPRO
This Site Is Protected By
ShieldPRO