Hoe mindfulness burn-out voorkomt of je er weer uit helpt

Help, ik zit in een burn-out!

‘Fysiek voel ik me daadwerkelijk opgebrand. Ik heb geen energie om wat dan ook te doen. Ook al zou ik het willen, ik heb echt geen puf.’

‘Ik ben snel emotioneel en wordt soms overspoeld door gevoelens van onzekerheid, zorgen en verdriet. Of ik raak juist heel snel geïrriteerd.’

M’n hoofd is een wirwar van gedachten die ik moeilijk stop kan zetten. Ik pieker veel over of dit allemaal wel goed komt.’

‘Er lijkt continu een gevoel van spanning en gehaastheid te zijn. Mijn adem zit vaak hoog en is kortaf en ik heb het gevoel alsof er een prop rond m’n middenrif zit.’

Een vuurtje met twee pijlen eromheen. Hoe mindfulness burn-out helpt voorkomen.

Met als gevolg…..

‘Ik kan me echt nergens op concentreren en lijk niet helder te kunnen denken. Kleine dingen kosten me al veel moeite. Ook lijkt m’n geheugen slechter te werken. Ik heb moeite om keuzes te maken, zelfs om de kleinste simpele dingen, zoals wat ik vanavond ga eten.’

“Werken lukt me momenteel al helemaal niet, maar ook thuis is alles te veel. Ik kan zelfs geen energie opbrengen om kleine huishoudelijke taken te doen, zoals de boodschappen of de was.’

‘Ik ervaar allerlei (vage) fysieke klachten zoals hoge hartslag en bloeddruk, darmproblemen, buikpijn, onrustige ademhaling, spierpijnen en spierspanning, hoofdpijn of buikpijn.’

‘Ondanks dat ik heel moe ben, slaap ik slecht. Vaak gaat mijn hoofd dan nog door of voel ik me zo gespannen dat ik niet in slaap kan komen. Dan voel ik me daar ook vervelend over en ben ik bang dat het me alleen maar vermoeider maakt.’

‘Ik ben heel snel overprikkeld en alles is me dan te veel. Dan kan ik ook heel geïrriteerd reageren naar mijn omgeving. Dit zorgt soms voor onbegrip en ruzie.’

Waarom kom ik in een burn-out terecht?

Vaak kom je simpelweg in een burnout terecht omdat je niet vriendelijk bent geweest voor jezelf. Je hebt niet naar de signalen van je lichaam en naar je gevoel geluisterd. Je pushte jezelf te veel om goed te moeten presteren, of misschien zit je al tijden in een baan waarin je je niet op je plek voelt. Of je bent misschien al zo lang je best aan het doen, zonder dat het je daadwerkelijk wat oplevert.

In plaats van een stapje terug te doen en te kijken wat er in je om gaat, wat je voelt en welke signalen je lichaam je geeft, ben je gewoon doorgegaan op de automatische piloot. Je hebt misschien geen rust genomen wanneer je moe was. Je sloeg je pauzes over. Er was geen tijd voor ontspanning en om te voelen. Daardoor ben je jezelf voorbij gerend. Je batterij is leeg. Je bent daadwerkelijk opgebrand.

Lege batterij door burn-out. Mindfulness kan helpen de batterij weer op te laden.

Wanneer je opgebrand bent, gaat je lichaam overal energie vandaan halen om maar door te kunnen blijven gaan. Waar de energie wordt weggehaald kan voor iedere persoon net anders zijn, daarom zijn de symptomen bij een burn-out vaak voor iedere persoon anders.

Soms kan een burn-out samengaan met een depressie. Veel van de symptomen komen overeen. Het onderscheid is dan soms moeilijk te maken. Je zou het kunnen zo kunnen zien dat iemand met een burn-out echt opgebrand is, en geen energie heeft om dingen te doen, ook al is de motivatie er wel. Iemand met een depressie heeft de energie misschien wel, maar is echt niet te motiveren (‘Het heeft allemaal geen zin’, zie Mindfulness bij stress, burn-out en depressie). Echter loopt dit vaak door elkaar heen en is het voor iedere persoon weer anders.

Hoe kom ik uit mijn burn-out met mindfulness?

Of je nu in een burn-out zit, of dat je er een wilt voorkomen, de principes zijn hetzelfde. Het gaat over weer leren luisteren naar je lichaam en naar je gevoel, om duidelijke grenzen te stellen voor jezelf en om ‘nee’ te zeggen als het te veel is.

We willen vaak zoveel tegelijk. Maar juist op de momenten dat het ons allemaal te veel wordt, kunnen we ons het beste op de belangrijkste dingen richten en alles eromheen even loslaten.

Tijd nemen voor jezelf, tijd voor rust, stilte en ontspanning. Tijd om die batterij weer op te laden. Dat is waar een training mindfulness burnout kan helpen voorkomen.

Hoe mindfulness burnout voorkomt: een afbeelding van een een klein vuurtje in een cirkel.

‘Keep your fire burning small, but warm.’

Uit je burn-out stappen en weer vol enthousiasme in het leven staan? In een mindfulnesstraining leer je weer luisteren naar je lichaam en naar je gevoel. Je leert hoe je vriendelijk voor jezelf kunt zijn en goed voor jezelf kunt zorgen. Je gaat ruimte maken voor rust, stilte en ontspanning. Daarmee bouw je je energie stukje bij beetje weer op en voorkom je dat je nog eens opbrandt.

'Silenz is jouw gids naar meer rust in je hoofd, ontspanning in je lijf en vertrouwen in jezelf'

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen en updates in je inbox

Recente artikelen

Thema's

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen
en updates in je inbox

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen en updates in je inbox

Click to access the login or register cheese