Mijn worsteling met angst en depressie: De persoonlijke ervaring van een mindfulnesstrainer

door | 21 november 2018 | Angst, Depressie, Mindfulness

Het was genoeg, ik was het zat! Hoewel ik me altijd al veel zorgen kon maken en veel piekerde, bereikte dit op een gegeven moment een dieptepunt. Zorgen, piekeren, depressiviteit, angsten, hoe was ik hier in hemelsnaam terecht gekomen?

Op reis of op de vlucht?

Ik liep leeg in de grote onderwijsorganisatie waar ik werkte. Ik voelde me steeds vermoeider en leek steeds meer lichamelijke klachten te krijgen. Maar wat dan? Ik was al een keer van carrière gewisseld. Na mijn Master Bewegingswetenschappen rolde ik in een baan als begeleider van jongeren met een autismespectrumstoornis. Maar omdat ik me niet echt op mijn plek voelde, steeds vermoeider raakte en omdat ik meer regelmatig wilde werken, besloot ik na een jaar het onderwijs in te gaan als docent anatomie.

Ik was eerst superenthousiast over deze nieuwe start en had allerlei nieuwe ideeën. Maar ik liep ook hier leeg. Ik had weinig energie, maakte me zorgen en verviel in depressiviteit en angsten. Dit wilde ik niet. En aangezien mijn vriendin net klaar was met haar studie, besloten we samen op wereldreis te gaan. Dus ik zei mijn baan op en daar gingen we…….

We begonnen met de pelgrimstocht naar Santiago. 40 dagen lang, 800 km, alleen maar wandelen, eten, slapen en verder niets moeten. Het was heel bijzonder, maar ik kwam mezelf ook behoorlijk tegen op die tocht. Als je niets hoeft is er zoveel tijd om stil te staan bij je leven en de dingen te voelen die je misschien liever niet wilt voelen. Het is niet altijd makkelijk om dit onder ogen te zien.

Foto van Marc van Heyningen tijdens de pelgrimstocht naar Santiago.

Na deze toch gingen we naar Zuid-Oost Azië en daar stortte ik in. Al die indrukken, het reizen, de wisselende omgevingen, het werd me te veel. Ik kon er echt niet meer van genieten en vroeg me af wat ik hier in godsnaam deed. Achteraf denk ik dat ik vanuit mijn werk en studie al tegen een burn-out aan zat en dat dit reizen gewoon de druppel was die de emmer deed overlopen. Het reizen was misschien ook wel een vluchten, een weg willen rennen voor de drukte in de maatschappij en voor wat ik van binnen voelde.

In het gat van angst en depressie

We besloten om de reis af te breken en naar huis te gaan. En daar bereikte ik pas echt een dieptepunt, want wat nu? Ons huis was nog verhuurd, ik had geen werk en ik had werkelijk waar geen idee wat ik wilde met mijn leven. Ik kwam in een neerwaartse spiraal terecht van piekeren, zorgen, depressieve gevoelens, angsten en allerlei lichamelijk klachten. Hoe kwam ik hier weer uit?

Ik kwam in een neerwaartse spiraal terecht van piekeren, zorgen, depressieve gevoelens, angsten en allerlei lichamelijke klachten.’

Ik zocht hulp en stukje bij beetje leek er weer wat meer licht aan de horizon. Er kwam een baan op mijn pad in het hbo-onderwijs en ik dacht “Als dat zo op m’n pad komt, laat ik het dan maar aannemen.”. Maar ik liep weer leeg in de chaos van het onderwijs en een jaar later zat ik weer op de bodem. En elke keer leek het of ik wat dieper zakte. Ik voelde de wanhoop, de angst en de depressie. Ik heb nooit overwogen om echt een einde te maken aan mijn leven, maar er waren momenten dat ik dacht “Misschien is het beter als ik morgen gewoon niet meer wakker wordt.” En daar schrok ik behoorlijk van. Was het leven zo’n strijd geworden voor me?

Foto van Marc van Heyningen, mindfulnesstrainer en coach die zelf ook worstelde met angst en depressie.

Er was me ook al meerdere keren voorgesteld om antidepressiva te proberen. Tot op een punt dat ik merkte dat veel dierbare mensen om mij heen, familie en vrienden, dit ook verstandig leek. Maar ik wilde dit absoluut niet. Ik bleef volhouden dat er een andere manier was. Hoe was ik hierin terecht gekomen? Nog belangrijker: Hoe kwam ik hier weer uit?

Eruit klimmen met behulp van mindfulness

Ik besloot te stoppen in het onderwijs. Ik was toevallig net een boek aan het lezen over mindfulness, Mindfulness: een pad van vrijheid, dat ik al jaren in de kast had staan. Het hielp me en inspireerde me en ik schreef me in voor een mindfulnessretraite bij de auteur van het boek. Ik was al jaren bekend met (Zen)meditatie en mediteerde op en af. Hoewel ik erover gelezen had en zelfs een scriptie over had geschreven, had ik nog nooit een training mindfulness ervaren.

Wow, wat bracht die week me veel. Rust, vertrouwen, gewoon weer even mezelf kunnen zijn, niets moeten, verbinding met anderen, om zo maar een paar dingen te noemen. Dat wens ik iedereen. Ik rolde daarvandaan de opleiding in tot mindfulnesstrainer en hier ben ik dan, een paar jaar later, klaar om jou op jouw weg te begeleiden. Of dit nu is in een mindfulness online training, online coaching, of face to face.

‘Wow wat bracht die week me veel. Rust, vertrouwen, gewoon weer even mezelf kunnen zijn, niets moeten, verbinding met anderen, om zo maar een paar dingen te noemen.

Nu is het nog steeds niet altijd gemakkelijk. Mijn lichamelijke gezondheid en energie, depressieve gevoelens, piekeren en zorgen, angst, ze steken echt nog steeds wel eens de kop op. Maar ik kan nu er beter mee omgaan. Ik ben vriendelijker voor mezelf en kan op moeilijke momenten beter voor mezelf zorgen. En ik kan meer genieten en dankbaar zijn voor alle mooie mensen, dingen en ervaringen in mijn leven.

Profielfoto van Marc van Heyningen, mindfulnesstrainer en coach.

Mijn naam is Marc van Heyningen en ik ben mindfulnesstrainer, coach, wetenschapper, docent, vader, partner en nog veel meer…. Maar vooral ben ik er ook om jou verder op weg te helpen naar een leven van innerlijke stilte, vreugde en vertrouwen.

Zoals je misschien leest heb ik zelf ervaren hoe het is om te worstelen met veel piekeren en zorgen, angst, depressie, burn-out en lichamelijke klachten.

Ik begrijp hoe je je voelt.

Deze ervaring gebruik ik graag om jou te begeleiden met datgene waar jij mee worstelt in je leven.

Je angst of depressie onder ogen zien met behulp van mindfulness?