Een nieuw jaar begint met nieuwe voornemens. Echter vaak blijft het daarbij, bij voornemens. Begrijp me niet verkeerd, ik denk dat het heel mooi is om bepaalde voornemens te hebben. Echter met alleen een voornemen kom je er niet. Hoe zet je mooie woorden om in krachtige daden?De kern is onder andere om te zorgen dat je goede voornemens veranderen in goede gewoontes.
Neem nu bijvoorbeeld een dieet. Waarom werkt het vaak niet als iemand op dieet gaat om af te vallen? Simpelweg omdat het tijdelijk wordt ingezet om iets te bereiken en daarna weer wordt losgelaten. Daardoor verval je weer in oude patronen van eten met als gevolg dat je weer terugvalt in je oude fysieke gesteldheid.
Het werkt niet veel anders voor patronen in je geest. Patronen die zorgen voor stress, spanning zorgen, piekeren, angst en depressie. We kunnen soms ‘even op dieet zijn’ van bepaalde manieren van denken en doen om vervolgens weer terug te vallen. Om een meer duurzame verandering teweeg te brengen, is het van belang om deze patronen te veranderen en nieuwe gewoonten te creëren die goed zijn voor ons eigen welzijn en dat van anderen. Er zijn vier stappen die je daarbij kunnen helpen:
- Krijg je intentie helder
- Ontdek jouw sleutelgewoonte
- Creëer ruimte, maak een planning
- Begin dichtbij, stap voor stap
Stap 1: Krijg je intentie helder
Wanneer je niet weet waarom je het precies doet, is het ook moeilijk om gemotiveerd te blijven. Je kunt eens stil staan bij de volgende vragen:
Waarom wil je dit? Waarom wil je dit echt? Wat is de dieperliggende reden?
Hoe zou je leven zijn als het al zo is, als je al zo zou leven?
Hoe zou dat voelen?
Wat zou het effect zijn op jou?
En op je omgeving?
Neem de tijd om dit voor jezelf scherp te krijgen. Schrijf je intentie op en herinner jezelf er regelmatig aan.
Het helpt je om het toch te doen, ook al heb je er niet altijd zin in. Je doet het niet omdat je er zin in hebt, je doet het omdat je weet dat het goed voor je is. Kijk of je het kunt zien als iets wat je doet om goed voor jezelf te zorgen of omdat je iets heel graag wilt bereiken, in plaats van iets wat je moet doen van jezelf, of wat je nog moet afstrepen op je to-do list.
Stap 2: Ontdek jouw sleutelgewoonte
De kern om iets te veranderen is om ook niet alles tegelijk te willen veranderen. Vaak willen we van alles tegelijk: meer sporten, gezonder eten, meer tijd met vrienden, een inspirerende nieuwe baan etc. Door op van alles tegelijk te focussen raakt onze aandacht echter verstrooid en is de kans groot dat er van al je goede voornemens niets terecht komt.Daarom kan het krachtig werken om te starten met een bepaalde sleutelgewoonte.
Laat ik als voorbeeld even meditatie nemen. Stel je integreert meditatie als gewoonte in je leven en je staat dagelijks wat eerder op om te mediteren. Daardoor word je je meer gewaar van wat er in je omgaat en ga je beter naar je lichaam luisteren. Met als gevolg dat je gezonder gaat eten en meer gaat bewegen. Je ontdekt ook meer wat je precies wilt in je leven door de inzichten die opkomen. Door daarnaar te handelen vind je ook een baan die beter bij je past. Kortom, er verandert van alles.
Een andere sleutelgewoonte kan bijvoorbeeld zijn ‘journaling’. Door dagelijks te schrijven en aan het begin en einde van de dag stil te staan en te reflecteren, houd je zicht op wat je daadwerkelijk belangrijk vindt in je leven, op waar je dankbaar voor bent en op waar je nog kunt groeien.
Misschien dat sommige activiteiten geschikter zijn dan andere, maar in feite zijn er veel dingen die als sleutelgewoonte kunnen dienen. Zo kan wandelen ook een krachtige gewoonte zijn die niet alleen een positieve invloed heeft op je algehele lichamelijke welzijn, maar ook op je geestelijke gesteldheid. Het gaat met name om de intentie die achter deze sleutelgewoonte zit. Waarom doe je het? Met welke intentie en vanuit welke houding, niet omdat het moet, maar omdat je het wilt.
Wat is jouw sleutelgewoonte? Probeer het gewoon eens uit met een bepaalde gewoonte. Kijk in elk geval of je met één gewoonte kunt beginnen, in plaats van je op van alles tegelijk te focussen.
Stap 3: Creëer ruimte, maak een planning
Het kan heel behulpzaam zijn om een planning te maken van wanneer je aan de slag gaat met deze gewoonte. Anders is het zoiets wat in de lucht blijft hangen en wat er dan in de waan van de dag vaak bij inschiet. Dus plan bewust tijd en ruimte in om dit te doen.
Dat betekent niet dat je je er altijd aan moet houden. We hebben nu eenmaal niet altijd in de hand hoe het leven loopt. Zo is mijn planning om elke ochtend om 6:00 wanneer ik opsta eerst 30 minuten te mediteren. Echter soms merk ik wel eens dat mijn lichaam rust nodig heeft, of mijn zoontje is vroeg wakker of heeft ons de hele nacht wakker gehouden. Dan verplaats ik het als dat kan tot na het ontbijt, of ik sla bewust een keer over. Door het in te plannen sta ik er wel elke dag bewust bij stil en lukt het me 8 van de 10 keer om het ook gewoon te doen.
Kortom, plan het in en houd je in het algemeen aan je planning, maar wees ook realistisch en vriendelijk voor jezelf. De planning is een hulpmiddel en geen wet. Nooit forceren, want dat werkt altijd averechts.
Maak een planning voor jezelf en wees specifiek. Wanneer op de dag ga jij aan de slag met deze gewoonte? Maak er tijd voor vrij!
Stap 4: Begin dichtbij, stap voor stap
Je kunt het eigenlijk heel mooi vergelijken met een zaadje dat uitgroeit tot een mooie bloem. Dat kost tijd, zorgzaamheid en aandacht. Elke dag groeit hij een beetje verder totdat er een bloem ontstaat die langzaamaan open gaat en zijn ware pracht laat zien.
Zo is het ook met het creëren van een nieuwe gewoonte. Het vraag geduld, aandacht en doorzettingsvermogen. Ga er maar vanuit dat het zeker 2 tot 3 maanden kan duren voordat het daadwerkelijk in je leven is geïntegreerd (hoewel als de intentie/motivatie sterk genoeg is, het ook veel sneller kan gaan). En dan ga je pas echt de vruchten ervan plukken!
In het begin voelt het waarschijnlijk vreemd en onwennig om iets nieuws of anders te doen in je dagelijks leven. Je bent het nu eenmaal gewend om het op een bepaalde manier te doen en dat voelt veilig en vertrouwd. Het duurt even voordat er nieuwe paden gecreëerd worden in je brein en het weer ‘normaal’ begint te voelen. Vergelijk het ook met bijvoorbeeld je tandenpoetsen. Dat doe je elke dag om goed voor jezelf te zorgen. En voelt het niet raar of onwennig wanneer je het een keer niet doet?
Begin liever klein, net zoals een zaadje klein begint. Dit voorkomt ook dat je er tegenop ziet en het daardoor niet gaat doen. Ik zeg vaak in een Mindfulnesstraining dat je beter elke dag 5 minuten kunt oefenen, dan een keer per week een uur. Je wilt er een gewoonte van maken, niet een eenmalig iets. Welke eerste stap wil jij gaan zetten? Schrijf het voor jezelf op.
‘Begin dichtbij, met een eerste stap en dan pas een tweede. Voorkom dat je over je eigen voeten struikelt omdat je te snel wilt gaan.’