Hoe vindt je rust in je hoofd?

Herken je je hierin?

‘Ik krijg maar geen rust in mijn hoofd. Het lijkt alsof mijn hoofd continu vol is met allerlei gedachten. Ik ben de hele dag bezig met alles wat ik nog moet doen.’
‘Ik word er soms zo moe van en ben het dan helemaal zat. Mijn hoofd lijkt altijd maar door te gaan met nadenken, plannen, piekeren of zorgen.’
‘Ik wil rust in mijn hoofd! Maar des te harder ik probeer mijn gedachten stop te zetten, des te moeilijker dit lijkt te gaan. Ik weet gewoonweg niet hoe het te stoppen, hoe hard ik het ook probeer.’

Een man met allemaal tekstballonnetjes: Hoe vind je rust in je hoofd?

Met de volgende gevolgen:

‘Zelfs als ik in bed lig gaat mijn hoofd nog door. Daardoor kom ik moeilijk in slaap en slaap ik slecht. Ook overdag heb ik dan weinig energie. Soms neem ik wel eens een slaappil of drink ik een paar glazen wijn om in slaap te kunnen komen.’
‘Overdag merk ik dat ik vaak niet echt aanwezig ben. Ik zit vaak ‘in m’n hoofd’. Wat ik dan merk is dat ik niet echt hoor wat anderen zeggen en dat ik me vaak niet bewust ben van wat er om me heen gebeurt. Ik heb moeite om me te concentreren op mijn werk en maak meer fouten dan ik voorheen deed.’
‘Op het thuisfront heeft het ook een negatieve invloed op de relatie met mijn partner en/of kinderen. De verbinding is soms ver te zoeken. Ik merk wel eens dat ik niet echt meer kan genieten van het leven en vraag me af waarom ik het allemaal doe.’

Waarom denk ik zoveel na?

In feite is veel nadenken een patroon wat ontstaan is, een manier hoe je met de dingen omgaat in je leven, bijvoorbeeld omdat je:

….. van alles probeert op te lossen en je het ook nu direct opgelost wilt hebben.
….. bepaalde gevoelens liever niet wilt voelen, dus vlucht je weg in je hoofd.
….. alles af wilt hebben en goed wilt doen, omdat je eigenwaarde hier vanaf hangt (omdat je anders “niet goed genoeg” bent).

Er zijn veel oorzaken van stress, maar vaak is het denken, de onrust in het hoofd een van de grootste. Maar het is en blijft een bepaald patroon. Het mooie hieraan is dat je een patroon kunt veranderen en rust en ruimte in je hoofd kunt creëren smile.

Hoe vind ik rust in mijn hoofd?

Het klinkt misschien gek, maar in essentie door te stoppen met zoeken. Het zoeken naar het stil willen zetten van je geest en geen gedachten te willen hebben, zorgt meestal voor alleen maar meer onrust. Zit eens stil en laat je geest vanzelf tot rust komen.

‘Heb je het geduld om te wachten totdat de modder zakt en het water vanzelf helder wordt.’

Mindfulness is een mooie manier om dit te doen. Het leert je zowel stil te zitten en je geest tot rust te laten komen, als uit je automatische patronen te stappen die de onrust veroorzaken. Kom een mindfulnesstraining volgen bij Silenz, in een groep of individueel. Of volg een persoonlijk coachingstraject op maat. Samen kunnen we kijken wat het beste bij je past.

'Silenz is jouw gids naar meer rust in je hoofd, ontspanning in je lijf en vertrouwen in jezelf'

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen en updates in je inbox

Recente artikelen

Thema's

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen
en updates in je inbox

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen en updates in je inbox

Click to access the login or register cheese