De meerwaarde van online coaching: 5 voordelen op een rij

Het is wel de tijd voor online coaching. Echter ook voor de Coronamaatregelen werd hier al veelvuldig gebruik van gemaakt. En niet voor niets. Waar ik zelf ook eerst dacht dat er een belangrijk aspect mist, namelijk de fysieke aanwezigheid, heeft online coaching ook vele voordelen. Daarnaast blijkt het bijzonder effectief te zijn.

Online coaching vanuit thuis heeft vele voordelen: een openstaande laptop met handen die aan het tikken zijn, op een houten tafel met een notitieboekje en kop thee.

Misschien heb je ook zo je twijfels over online coaching. Of er niet iets mist ten opzichte van face-to-face contact? Of het wel net zo effectief is? Dat begrijp ik. Die twijfels had ik zelf als coach ook toen iemand me 5 jaar geleden vroeg om via e-mail gecoacht te worden. Ik besloot destijds de uitdaging aan te gaan en wow, wat bleek dit een effectief traject en een mooie manier van werken. Een paar e-mails bleken genoeg om deze vrouw te helpen omgaan met datgene waar ze tegenaan liep:

‘Ik heb best veel ervaring met leven in aandacht en het lukt mij daardoor over het algemeen goed te ontspannen en te aanvaarden. Toch was er een bepaalde situatie waar ik zelf niet uit kwam. Ik zocht op internet naar coaching die past bij mijn levenshouding. Ik wilde online-coaching, want dan kun je gewoon thuis contact hebben op een moment dat het jou uitkomt. Zo vond ik Silenz. Marc was bereid mij per e-mail te coachen.

Geen idee wat ik ervan kon verwachten, maar wauw, wat heeft deze coaching veel voor mij betekend! We hebben vijf e-mailcontacten gehad. Ik mailde Marc hoe ik mij voelde, waar ik op dat moment mee zat. Marc mailde uitvoerig terug met suggesties en wijsheden, die steeds precies waren wat ik nodig had. Zijn benadering is vriendelijk, begrijpend en bescheiden. Hij heeft mij zo goed geholpen! Ik ben ervan overtuigd dat wat ik van Marc heb geleerd, ook toepasbaar is in andere situaties. Ik hoop dat veel mensen Silenz zullen vinden. Voor Marc, maar vooral ook voor henzelf.’

~ Tjitske

Wat maakt nu dat online coaching zo goed kan werken? In dit artikel bespreek ik 5 voordelen van online coaching ten opzichte van een face-to-face sessie.

Voordeel 1: flexibiliteit

Allereerst is daar de enorme flexibiliteit die het geeft. Je kunt zowel als coach als coachee op elke plek gaan zitten waar je wilt. Bij coaching via de mail, kun je antwoorden wanneer het jou uitkomt. En een telefonisch coachingsgesprek kun je gewoon voeren terwijl je buiten in de natuur wandelt. Hoe mooi is dat! Enige voorwaarde is dat je je op je gemak voelt op de plek waar je zit en dat je het gevoel hebt dat je vrijuit kunt spreken. Je bent ook niet gebonden aan de coaches bij jou in de buurt. Misschien zijn die er wel heel weinig of spreken ze je niet aan. Want als er iets belangrijk is, is dat je er een goed gevoel bij hebt: dat er een klik is met je coach en dat je je op je gemak voelt.

Voordeel 2: ruimte voor reflectie

Een van de grote voordelen van online coaching, met name e-mailcoaching, is dat het je meer ruimte geeft voor verwerking en reflectie. Je hebt alle tijd om je gedachten en gevoelens op papier te zetten. Vervolgens kan ik als coach dit rustig laten bezinken en eventuele suggesties, oefeningen of verdiepingsvragen op de mail zetten of hier in een gesprek op ingaan. Vervolgens heb jij weer rustig de tijd om dit te verwerken, ermee aan de slag te gaan, te ervaren wat het met je doet en je ervaringen op ‘papier’ te zetten.

Voordeel 3: bij jezelf blijven

Daarnaast geeft online coaching je meer ruimte om naar binnen te keren en naar jezelf te kijken. Er is al genoeg input om ons heen. Door via e-mail te communiceren  valt een groot deel van deze input weg, zoals visuele input (een nieuwe omgeving), stem en intonatie, lichaamstaal en misschien gedachten over wat de ander van je zal vinden.

Ook bij coaching via de telefoon valt de visuele input weg, wat meestal de meest dominante input is. En zelfs met videobellen zit je nog steeds in je eigen vertrouwde omgeving en kan het gemakkelijker zijn om bij jezelf te blijven. En je kunt je beeld gewoon uitzetten wanneer je dat wilt, iets wat in levende lijve niet zo gemakkelijk is, ook al zouden we dat soms graag willen 😉. Het grote voordeel hiervan is dat het je kan helpen om écht naar binnen te keren en antwoorden te vinden op de (levens)vragen waar je mee worstelt.

Voordeel 4: toelaten van emoties

De vertrouwde omgeving, in combinatie met de aandacht voor jezelf, zorgen vervolgens voor een veilige ruimte om onze emoties toe te laten. Wanneer we meer bij onszelf blijven, is het gemakkelijker om te ervaren wat er door ons heen gaat. De ademhaling is rustiger en we zijn ons meer bewust van ons lichaam. Iets wat we in het bijzijn van een ander meestal minder snel doen. De drempel is dan toch wat hoger en we zijn misschien bezig met wat de ander ervan zal vinden.

Het is nu eenmaal een belangrijk deel van het proces: zodra er iets bij je geraakt wordt of iets in beweging komt, dan gaat dit onvermijdelijk gepaard met allerlei emoties. Of je nu iets loslaat door middel van verdriet, of weer in contact komt met je enthousiasme en innerlijke vreugde.

Voordeel 5: besparing van tijd en energie

Tot slot scheelt online coaching je simpelweg veel tijd en energie. Zeker als je wat verder weg woont, kan een online sessie je veel reistijd schelen. Ook kan het zijn dat je op dit moment minder energie hebt, in een burn-out zit, of je niet helemaal fit voelt. Het scheelt dan al de helft als je niet hoeft te reizen, ook al is het niet zo ver weg. Het bespaart je dus tijd én energie, en je kunt vanuit je eigen vertrouwde omgeving een coachingssessie volgen.

Tot slot

Natuurlijk zijn er situaties waarin het beter werkt om elkaar in levende lijve te ontmoeten. Het is denk ik vooral van belang te kijken wat het beste medium is om jou verder op weg te helpen. Soms kan het juist goed zijn om uit je veilige cocon te kruipen en een andere omgeving op te zoeken. Ook zijn er coaches die een gesprek combineren met (emotioneel) lichaamswerk. Dan is het fysieke contact uiteraard onmisbaar. Over het algemeen heeft online coaching echter vele voordelen en kan net zo effectief zijn als een face-to-face traject. En dat geeft vertrouwen, zeker voor de periodes wanneer om wat voor reden dan ook een fysieke ontmoeting niet mogelijk is.

Dat online coaching een duurzame verandering teweeg kan brengen, bleek een paar jaar na het coachingstraject met Tjitske. Ze deelde met me:

‘Wat ik je nog wil vertellen, is dat jouw coaching ook op de lange termijn doorwerkt. Ik word niet meer emotioneel geraakt door vuurwerkgeknal. Vind het hooguit wat vervelend, zoals veel mensen. Terwijl ik voorheen de jaarwisseling in een rustige B&B doorbracht, ben ik afgelopen oudejaarsavond zelfs thuisgebleven en dat ging prima. Ik hoef voortaan niet meer weg, fijn. Ook gebruik ik je teksten in andere situaties (incidentele geluidsoverlast buren, een zwakke plek van mij). En ook daarbij helpt het. Ik denk dus na enkele jaren nog steeds met dankbaarheid aan jouw email-coaching terug.’

'Silenz is jouw gids naar meer rust in je hoofd, ontspanning in je lijf en vertrouwen in jezelf'

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen en updates in je inbox

Recente artikelen

Thema's

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen
en updates in je inbox

Ontvang regelmatig mijn nieuwe artikelen en updates in je inbox

Click to access the login or register cheese